Οι φράουλες πρώτες και κατόπιν το σπανάκι , τα νεκταρίνια και τα μήλα βρίσκονται στην κορυφή των οπωροκηπευτικών με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων.
Σύμφωνα με την ετήσια λίστα Dirty Dozen,την οποία καθορίζει η Environmental Working Group τα 12 πιο ψεκασμένα και κατά συνέπεια με περισσότερο φυτοφάρμακο είναι κατά σειρά
φράουλες
σπανάκι
νεκταρίνια
μήλα
ροδάκινα
αχλάδια
κεράσια
σταφύλια
σέλερι
ντομάτες
πιπεριές
και οι πατάτες!

Το 2011 έως το 2015 στην κορυφή της λίστας βρίσκονταν τα μήλα.Από τις μετρήσεις σε δείγμα φράουλας βρέθηκαν μάλιστα 20 διαφορετικοί τύποι φυτοφαρμάκων ενώ το σπανάκι είχε κατά μέσο όρο είχε διπλάσια φυτοφάρμακα απ’ ότι άλλα λαχανικά.

Στη συνοπτική έκθεση που συνοδεύει τις λίστες του EWG σημειώνεται ότι «κάθε ένα από αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά βρέθηκαν μια σειρά διαφορετικών φυτοφαρμάκων, σε συγκεντρώσεις υψηλότερες από αυτές σε άλλα προϊόντα. Τα αχλάδια και οι πατάτες εμφανίστηκαν φέτος στη λίστα ,δεν υπήρχαν πέρυσι ενώ τα αγγούρια φέτος δεν υπάρχουν και οι ντομάτες βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις».Οι μετρήσεις αφορούν οπωροκηπευτικά που διακινούνται σε διεθνείς μεγάλες αγορές φρούτων και λαχανικών.

Ο οδηγός της EWG έχει ως στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέγουν φρούτα και λαχανικά με χαμηλότερες συγκεντρώσεις όταν δεν είναι διαθέσιμα αυτά που επιθυμούν σε βιολογική καλλιέργεια.

Από την άλλη πλευρά στη λίστα Cleen Fifteen αυτή με τα φρούτα και τα λαχανικά με τις μικρότερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων, στην πρώτη θέση βρίσκονται τα αβοκάντο και το γλυκό καλαμπόκι.

Καθαρά θεωρούνται και ο ανανάς, η παπάγια, τα σπαράγγια, τα κρεμμύδια και τα λάχανα, αφού στο 80% των δειγμάτων δεν βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οργάνωση Cleen Fifteen εφιστά την προσοχή των καταναλωτών λέγοντας ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις ετήσιες λίστες του EWG. Αναφέρει μάλιστα ότι η κατάταξη είναι παραπλανητική, απαξιώνεται από τους επιστήμονες και αποτρέπει τους καταναλωτές με μικρά εισοδήματα να αγοράζουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Σύμφωνα με την Clean Fifteen τα 15 φρούτα και λαχανικά με τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων είναι:

γλυκό καλαμπόκι
αβοκάντο
ανανάς
λάχανο
κρεμμύδια
κατεψυγμένος γλυκός αρακάς
παπάγια
σπαράγγια
μάνγκο
μελιτζάνα
πεπόνι μελιτώματος
ακτινίδια
πεπόνι κανταλούπ
κουνουπίδι
γκρέιπφρουτ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.