Στους πέντε σημαντικούς προσκυνηματικούς προορισμούς κατατάσσουν οι Βαυαροί τους Φιλίππους της Καβάλας μαζί με τη Λούρδη, τον Άγιο Ιάκωβο της Κομποστέλα, τη Φάτιμα της Ρώμης και τους Αγίους Τόπους!
Οι πέντε αυτοί προορισμοί πρόκειται να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Βαυαρικού Οργανισμού Τουρισμού με τίτλο: “Προσκυνηματικές περιηγήσεις στη Βόρεια Ελλάδα”, όπως ανακοίνωσε η διευθύντρια του Βαυαρικού Οργανισμού Τουρισμού Heidi Ritter, στη διάρκεια της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου.
Τηλεγράφημα του δημοσιογράφου Andreas Öhler, για λογαριασμό του Καθολικού Πρακτορείου Ειδήσεων έχει τίτλο: “Ο Απόστολος Παύλος ενώνει Έλληνες και Γερμανούς – Βαυαρικό γραφείο προσκυνηματικού τουρισμού διοργανώνει ταξίδια στους Φιλίππους”.Τονίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου ο Βαυαρικός Οργανισμός Τουρισμού πρόκειται να διοργανώσει ένα ταξίδι στην Καβάλα, στο οποίο θα συμμετάσχουν άτομα που θα λειτουργήσουν ως “πολλαπλασιαστές”, θα συμβάλλουν δηλαδή στην προώθηση του τουρισμού στην περιοχή. Στο ταξίδι θα συμμετέχει και ο Βοηθός Επίσκοπος του Μονάχου, Wolfgang Bischof.
Ο Δήμος Καβάλας, ανακοίνωσε παντως ότι την Παρασκευή 17 Μαρτίου, θα επισκεφθούν την Καβάλα στελέχη του Βαυαρικού Οργανισμού Τουρισμού, με επικεφαλής της διευθυντήριά του, Heidi Ritter. Κατά την παραμονή τους θα συναντηθούν με τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, τον μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιο, ενώ θα περιηγηθούν στην παλιά πόλη της Καβάλας και βέβαια στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.
Να σημειωθεί, ότι η συμβολή του υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας και Εντεταλμένου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Hans-Joachim Fuchtel, ήταν καθοριστική για την ανάδειξη και προβολή των Φιλίππων στη γερμανική τουριστική αγορά.
Το τηλεγράφημα αναφέρει ότι ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης χαιρετίζει τη νέα συνεργασία μεταξύ της γερμανικής εκκλησίας και της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “2,2 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες επισκέφτηκαν τον προηγούμενο χρόνο την Ελλάδα. Πρόκειται προσθέτει για αύξηση του αριθμού των Γερμανών τουριστών, αλλά εμείς θεωρούμε πως μπορεί ν’ αυξηθεί ακόμη περισσότερο”.
Ο δημοσιογράφος Αndreas Ohler κάνει εκτενή αναφορά στη σημασία των Φιλίππων στη διάδοση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη, μέσα από την επίσκεψη του Απόστολου Παύλου και τις δυο “προς Φιλιππησίους” επιστολές του και επισημαίνει : “Ο Χριστιανισμός έφτασε στην Ευρώπη με αφετηρία τους Φιλίππους. Το Βαυαρικό Γραφείο Προσκυνηματικού Τουρισμού σχεδιάζει να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού Γερμανών επισκεπτών, υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ανάπτυξη των αδύναμων δομών της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Το 49 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος και οι συνεργάτες του Σίλας και Τιμόθεος έφτασαν κατά την δεύτερη αποστολική περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία. Αρχικά επισκέφτηκαν τη Νεάπολη, τη σημερινή Καβάλα. Από εκεί συνέχισαν με προορισμό τη σημαντική αποικία των Φιλίππων. Εκεί, ο Απόστολος Παύλος βάπτισε, σύμφωνα με την παράδοση, μια έμπορο πορφύρας, την Λυδία. Αργότερα, ίδρυσε στο σημείο αυτό την πρώτη χριστιανική κοινότητα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Έκτοτε, οι Φίλιπποι θεωρούνται η πύλη μέσω της οποίας ο Χριστιανισμός έφτασε στην Ευρώπη και από εκεί διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2016 ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων ανακηρύχθηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Παρά την ιστορική και θρησκευτική τους σημασία, οι Φίλιπποι με τις πρωτοχριστιανικές βασιλικές δεν συγκαταλέγονται ακόμη μεταξύ των κύριων πόλων έλξης τουρισμού. Ομάδες προσκυνητών – συχνά από την Κορέα – επισκέπτονται, μεταξύ άλλων, την εκκλησία και προσεύχονται στην τοποθεσία της βάπτισης της Αγίας Λυδίας. Ωστόσο, οι Φίλιπποι δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη ως χριστιανικός τόπος προσκυνήματος για Ευρωπαίους Καθολικούς προσκυνητές. Αυτό πρόκειται να αλλάξει”καταλήγει το δημοσίευμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.