Μια διαδρομή αλλοιώτικη από τις άλλες ,ασυνήθιστη όσο και ενδιαφέρουσα θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Κυριακή οι φίλοι και τα μέλη της ομάδας Walking Tours.
H διαδρομή που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα αφορά στα ἐργα,στους δημιουργούς και στις αντιδράσεις των δημόσιων έργων Τέχνης της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για ένα σημαντικό αριθμό έργων κατασκευασμένα από εμπνευσμένους δημιουργούς που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την πόλη και αλλού κοσμούν τους χώρους,πάρκα ή πλατείες κι αλλού παρουσιάζονται παράταιρα και άτονα.

Ολα όμως έχουν την δική του ξεχωριστή ιστορία που αξίζει να ειπωθεί και το σημαντικότερο να διαδοθεί για να γίνουν έτσι κτήμα της πὀλης. Η διαδρομή περιλαμβάνει ανδριάντες, προτομές, γλυπτά, περιβάλλοντα, εγκαταστάσεις, εφήμερες δράσεις, αλλά και δημιουργούς, ιστορικές φυσιογνωμίες, γεγονότα και μαρτυρίες που συνδέονται με αυτά.Είναι έργα-τοπόσημα που χαράσσουν το χάρτη της πόλης.Έργα που συμπυκνώνουν αφηγήσεις του παρελθόντος και υποσχέσεις του μέλλοντος.Έργα που διαμορφώνουν το συλλογικό φαντασιακό.Έργα που επιβάλλονται στο χώρο και άλλα που διεκδικούν τη θέση τους σε αυτόν. Έργα που πυροδοτούν το δημόσιο διάλογο, έργα που «εισβάλλουν» και αφήνουν την υπογραφή τους στο δέρμα της πόλης, έργα «αόρατα» που δεν αφήνουν ίχνος αλλά διαπερνούν τη μνήμη της πόλης και τις προσδοκίες των ανθρώπων της.
Ξεκινώντας από τις περίφημες Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και καταλήγοντας σε μια μικρή κάθετο της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου με οδηγό την αρχαιολόγο και ξεναγό Μαρία Μπουντούκα οι T.Walking Tours θα συνδέσουν έργα με εποχές και τον τρόπο με τον οποίο αυτές τα νοηματοδότησαν, θα προσεγγίσουν τους δημιουργούς και θα ανιχνεύσουν το πώς σφυρηλάτησαν αντιλήψεις για τον δημόσιο χώρο, τη χρήση και την αισθητική του.Ποιος για παράδειγμα γνωρίζει γιατί βάφτηκε κάποτε το έργο του Ζογγολόπουλου στην ΒΔ πύλη της ΔΕΘ , στην πλατεία Συντριβανίου? Ποιος το έβαψε και γιατί?
Κατα τη διάρκεια της διαδρομή οι T.W.T θα συναντήσουn το ζευγάρι των καλλιτεχών Θανάση Χονδρού και Αλεξάνδρας Κατσιάνη που θα μιλήσουν για τις ανατρεπτικές τους δράσεις και παρεμβάσεις στο πεδίο της καθημερινής ζωής.
Σημείο συνάντησης είναι: Ομπρέλες- Νέα παραλία
ώρα: 18:00
συμμετοχή: 10 ευρώ
Πληροφορίες/ κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com & 6978186900-1


Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη και μέσα από καλά σχεδιασμένους θεματικούς περιπάτους ανασύρει τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Οι περίπατοι που προτείνει, διασκεδαστικοί αλλά και τεκμηριωμένοι. Αναζητά τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικά μνημεία της, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές της γωνιές. Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για ξεχωριστή σύνδεση με την πόλη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.