Έχει όνομα. Επισήμως λέγεται Μυοσωτίς (αυτιά ποντικού λόγω σχήματος) ενώ υπάρχει τελικά πολύς κόσμος που το ξέρει με το όνομα «Μη με λησμόνει» (μη με ξεχνάς). Περί τα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, όταν φεύγει αργά – αργά ο βαρύς χειμώνας της Μακεδονίας κι πρωτοεμφανίζεται στις απάνεμες τοποθεσίες της υπαίθρου, σε άπειρους αριθμούς, και στολίζει το νεόφυτο γρασίδι της ένα μικρό μπλε αγριολούλουδο
Η Μυοσωτίς η ελαιοχαρής, της ελληνικής χλωρίδας (Myosotis palustris ήM. Scorpioides L.) είναι φυτό ποώδες με βλαστό έρποντα και τριχωτό, με παραφυάδες που ριζοβολούν, με φύλλα λογχοειδή και με άνθη μικρά κυανά και άοσμα. Φυτρώνει κατά κόρον δίπλα σε ρυάκια και ποταμούς. Στην Θεσσαλονίκη το βρίσκει κανείς σε ρέματα όπως της Τούμπας, σε πάρκα, αυλές μονοκατοικιών,σε κήπους αλλά και στα τείχη της πόλης.
Το συνοδεύουν δύο ευρωπαϊκοί θρύλοι: Ο πρώτος : Όταν ο Θεός έπλασε τα λουλούδια και χάρισε στο καθένα το ανάλογο όνομα, λησμόνησε να ονοματίσει το θεματικό αγριολούλουδο (: τη γαλανή Μυοσωτίδα). Τότε αυτό φώναξε: «Άγιε Πατέρα, σε όλα τα λουλούδια χάρισες ένα ωραίο όνομα, εμένα γιατί με ξέχασες; Δώσε μου ένα όνομα και χάρισέ το στην αγάπη». Κι Εκείνος τότε αποκρίθηκε: « Έχεις δίκιο, δεν πρέπει να λησμονηθείς και γι’ αυτό θα σε λένε «Μη με λησμόνει».
Ο Δεύτερος Θρύλος: Κάποτε, δύο ερωτευμένοι νέοι βάδιζαν αγκαλιασμένοι δίπλα σε ένα ορμητικό ποτάμι. Ξαφνικά η κοπέλα είδε στον απότομη όχθη του ποταμού ένα μπλε λουλουδάκι και ζήτησε απ’ το σύντροφό της να το κόψει και να της το προσφέρει. Ο νέος έτρεξε αμέσως προς το λουλούδι, αλλά μόλις το έκοψε γλίστρησε κι έπεσε στο νερό. Τότε, κι ενώ τον παράσερνε το ρέμα, πρόφτασε και πέταξε στην αγαπημένη του το ωραίο μπλε λουλουδάκι φωνάζοντας με πόνο: «Μη με λησμόνει». Η διεθνής ονομασία του λουλουδιού «Μη με λησμόνει» είναι στα γαλλικά “Ne m’oubliez pas”, στα αγγλικά “Forget me not” και στα γερμανικά “Vergissmein nicht”. Εχουν γραφτεί ποιήματα, ιστορίες και τραγούδια με το όνομά του. Πάντως για τόσο μικρό αγριολούλουδο πολύ μεγάλη ιστορία έχει…

(Με πληροφορίες από το Κέντρο Περιβάλλοντος Γέρμας Καστοριάς, περιοχή στην οποία αφθονεί επίσης το συγκεκριμένο ποντικοαυτάκι)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.