Δότες μυελού των οστών σε περισσότερες από δέκα πόλεις σε όλη την Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη έως την Καλαμάτα, ενώθηκαν το περασμένο Σάββατο σε μια αλυσίδα αλληλεγγύης κι αλτρουισμού για να δημιουργήσουν θύλακες σωτηρίας που θα χαρίσουν ζωή.

Το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών. Η παγκόσμια κοινότητα αριθμεί 30 εκατομμύρια δότες – αριθμός που φαντάζει μεγάλος αλλά είναι πολύ μικρός για κάποιο συνάνθρωπο μας που αγωνιά να βρει τον συμβατό του δότη με πιθανότητα 1 στις 100.000. “Με αφορμή την μέρα αυτή θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους, να δείξουμε πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο ένας άνθρωπος για τη ζωή του άλλου, να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ενημερωθεί και να πάρει μέρος στην αλυσίδα ζωής που καθημερινά σώζει ζωές ασθενών σε ολόκληρο τον κόσμο!” αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Κέντρο Δωρεάς Μυελού Οστών που εδρεύει στην Πάτρα.
Στόχος αυτής της ημέρας όπως σημειώνει τον ΚΕΔΜΟΠ δεν ήταν μόνο να ευχαριστήσουμε τον κάθε δότη μυελού των οστών, αλλά και να ενημερώσουμε σωστά τον κόσμο για πράγματα που άθελα του αγνοεί.
Το ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή» έχει εγγράψει περισσότερους από 45.000 δότες στο Παγκόσμιο Μητρώο Δοτών, από τους οποίους περισσότεροι από 52 έχουν ήδη δωρίσει μόσχευμα, χαρίζοντας ζωή, στις μισές περιπτώσεις σε Έλληνες ασθενείς. Κάθε 1.000 δότες και μια ζωή! Το νούμερο των Ελλήνων δοτών είναι ακόμα μικρό.Στόχος είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου 200.000 δοτών που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την εύρεση δότη σε κάθε Έλληνα ασθενή!
Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) δεν μπορούσε πάντως να μείνει αμέτοχη σε αυτόν τον εθνικό στόχο.Εορταστικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης και προσέλκυσης με σύνθημα «Πάρε μέρος στην αλυσίδα – Γίνε και εσύ δότης» πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα το διάστημα 15-17 Σεπτεμβρίου, όπου σχηματίστηκε συμβολικά και η αλυσίδα της ζωής – μία ιδέα που ξεκίνησε το 2015 οπότε και θεσπίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα και ενισχύεται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών! Ενδεικτικά, δράσεις έγιναν από την Αλεξανδρούπολη ως τα Χανιά, στην Κοζάνη, στην Άρτα, στα Γιαννιτσά, στην Άμφισσα, στην Καλαμάτα, στον Βόλο, στην Καρδίτσα, στη Βέροια, στην Πάτρα και αλλού!Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι μία από αυτές τις εκδηλώσεις και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε σε μια μικρή κοινότητα ,στην Χαρίεσσα Ημαθίας!!
Η μόνη λέξη που μπορούμε όλοι να πούμε στους 52 δωρητές μας που χάρισαν ζωή είναι “Ευχαριστώ!”τονίζει το ΚΕΔΜΟΠ. Ευχαριστώ στους 45.000 δότες μας που ίσως κληθούν να σώσουν μία ζωή!
Μάθε πώς μπορείς κι εσύ να Χαρίσεις Ζωή εδώ: www.xarisezoi.gr ή στο 2610 96 91 64 Συνεχίζουμε μαζί, γιατί κάθε ζωή μετράει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.