Την ανάγκη να υποστηριχθούν από την κεντρική διοίκηση οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Πληροφορικής, ώστε να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία στο χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), επισήμανε το ΔΣ του ΣΕΠΒΕ στη χθεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ Νίκο Παππά.
Η συνάντηση της διοίκησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και κατά τη διάρκειά της τέθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στην περιφερειακή ψηφιακή ανάπτυξη και στα προβλήματα και τις αγκυλώσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, μέλη του Συνδέσμου.
Ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ κ Κωστής Καγγελίδης και τα μέλη της διοίκησης αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην αναντιστοιχία που παρατηρείται στη χώρα μας καθώς το 50% του ΑΕΠ παράγεται στο κέντρο, γεγονός που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα, ειδικά στους κλάδους των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, οι οποίοι εκ του ρόλου τους κάνουν πράξη την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη.
«Θέσαμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις Πληροφορικής στην Β. Ελλάδα κι εκείνο που επισημάναμε στον κ Παππά» όπως είπε σήμερα ο κ. Κ. Καγγελίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «είναι τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο μας στη Β.Ελλάδα α) στην πρόσβαση στο κεφάλαιο, β) στην πρόσβαση σε αγορά και γ) σε ανθρώπινους πόρους».
Ειδικά για το κεφάλαιο επισημάνθηκαν οι καθυστερήσεις σε πληρωμές, η μη διευθέτηση της αγοράς με μια ομαλή ροή έργων από την πλευρά του δημοσίου, οι αδυναμίες χρηματοδότησης ερευνητικών και επενδυτικών σχεδίων και οι δυσκολίες εγγυοδοσίας για την ανάληψη μεγάλων έργων.
Εκτενής αναφορά και συζήτηση κατά τη συνάντηση έγινε και για το brain drain(=διαρροή εγκεφάλων) που έχει πλήξει ιδιαίτερα την Πληροφορική στη χώρα μας. Προτάθηκαν λύσεις ενώ παρουσιάστηκαν και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ΣΕΠΒΕ για την ανάσχεση της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων, όπως το πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Ο κ Παππάς ανέφερε στη διοίκηση του ΣΕΠΒΕ ότι η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Στρατηγικής είναι ανοιχτή σε προτάσεις για έργα, αλλά και για τρόπο εργασίας και αξιολόγησης. Όπως ειπώθηκε, σύντομα θα είναι έτοιμος ο χάρτης της χώρας για επιχειρηματικότητα- αγροτικά, Innovation Hubs κλπ. Έγινε επίσης αναφορά στην προετοιμασία που είναι σε εξέλιξη για την παραγωγή οπτικοακουστικού περιεχομένου για όλες τις περιοχές και τονίστηκε η πρόθεση του υπουργείου να παραμείνει ψηλά στην ατζέντα η ψηφιακή οικονομία.
Παρόντες στη συνάντηση-συζήτηση με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής από πλευράς ΣΕΠΒΕ ήταν ο Πρόεδρος Κωστής Καγγελίδης, ο αντιπρόεδρος Θεόφιλος Μυλωνάς, η γ. γραμματέας Χαρά Κουτάλου, ο ταμίας Σωτήρης Σιάγας και το μέλος Κοσμάς Βάμβαλης.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ Νίκος Παππάς χαρακτήρισε πολύ δημιουργική τη συζήτηση με το προεδρείο του ΣΕΠΒΕ και με τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Technology Forum που ακολούθησε, ενώ ο πρόεδρο του ΣΕΠΒΕ κ Κωστής Καγγελίδης δήλωσε μετά την συνάντηση ότι είναι σημαντικό ότι δημιουργήθηκε αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας του ΣΕΠΒΕ με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Ο κ Παππάς δήλωσε συγκεκριμένα ότι “είχαμε μια πολύ δημιουργική συζήτηση και νομίζω ότι καθώς η χώρα βγαίνει από την κρίση, η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη ανακτά βήμα – βήμα το ρόλο που μπορεί να παίξει, όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ευρύτερα για την περιοχή των Βαλκανίων”. Υπογράμμισε δε, ότι “η χώρα έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει κόμβος εμπορίου, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να είναι η αιχμή της νέας ανάπτυξης”, επισημαίνοντας πως “όλες οι μεριές, η Πολιτεία, η αυτοδιοίκηση, ο επιχειρηματικός κόσμος των νέων τεχνολογιών μπορούν να παίξουν το ρόλο τους”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.