Πρόσωπα των Φιλελλήνων που βοήθησαν ποικιλοτρόπως την Ελλάδα κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους παρουσιάστηκαν χθες σε πανηγυρική εκδήλωση της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών(ΕΜΣ).
«Ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής στην προσφορά τους» ανέφερε στην ομιλία του ο γεν γραμματέας της ΕΜΣ ,δρ Ιστορίας κ Βασίλειος Πάππας ο οποίος παρουσίασε στοιχεία προσωπικής έρευνας και εργασίας για τον Φιλελληνισμό και τους Φιλέλληνες.
Όπως τόνισε ο κ Πάππας το Φιλελληνικό κίνημα και ο Φιλελληνισμός ως στοιχείο ιδεολογικής έκφρασης είναι κυρίως γνωστός στους Έλληνες από την τεράστια συμβολή του στην Επανάσταση του 1821 που απέκτησε μαζικές διαστάσεις κινητοποιώντας χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αλλά «δεν διακόπηκε με την ολοκλήρωση του αγώνα της Παλιγεννεσίας.
Συνεχίστηκε ανανεωμένος σχεδόν με όλες τις εκφάνσεις του τόσο κατά τον 19ο αιώνα όσο και στην διάρκεια του 20ου αιώνα.
Σήμερα ,η βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας αλλά και οι συνεχιζόμενες αναταράξεις στο ζήτημα της διαφιλονικίας με τα Σκόπια μας υπενθυμίζουν την αδήριτη ανάγκη δημιουργίας ενός νέου Φιλελληνισμού που με όρους σύγχρονους θα εκπροσωπήσει τα ελληνικά δίκαια-ιδιαίτερα στο ζήτημα της Μακεδονίας-στο εξωτερικό» επισήμανε.
Οχτώ χώρες, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΕΜΣ, πρόσφεραν τους σημαντικότερους Φιλέλληνες την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων. Ήταν Ιταλοί, Γάλλοι ,Άγγλοι, Αμερικανοί, Πορτογάλοι, Ελβετοί, Βέλγοι, Γερμανοί. Με ονόματα που έγιναν γνωστά για τις δράσεις τους: Γαριβάλδης, Αλμέιδα, Χάτσινσον, Κλεμανσό ,Παγιαρές, Ντιλ, Ριανκούρ, Αμποτ και πολλοί άλλοι. Μάλιστα ,πολλοί απ αυτούς – όπως ειπώθηκε- συνεργάστηκαν με τον Νεοκλή Καζάζη , πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρέδρου της εταιρίας «Ελληνισμός» που βρισκόταν στο πλευρό του Παύλου Μελά και των Δραγουμαίων.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ Πάππας παρουσίασε άγνωστα στοιχεία και λεπτομέρειες της Φιλλεληνικής δράσης των συγκεκριμένων προσώπων και την σημαντική συμβολή τους στις ελληνικές επιδιώξεις της εποχής.
«Η έκρηξη του Μακεδονικού Ζητήματος μετά το 1870»,τόνισε ο ομιλητής «στάθηκε αφορμή για νέες εκδηλώσεις Φιλελληνισμού παγκοσμίως. Κι αυτό συνέβη παρά τις δυσκολίες που δημιουργούσε η αφύπνιση των Βουλγάρων οι οποίοι ως υπόδουλο χριστιανικό έθνος και οι ίδιοι ,είχαν βιώσει εξ ίσου τις αγριότητες των Οθωμανών, αγγίζοντας ως ένα βαθμό τα αισθήματα αλληλεγγύης της φιλελεύθερης Ευρώπης».
Η αποκάλυψη νέων στοιχείων και όλη η εξιστόρηση της διαδρομής των Φιλελλήνων που έπαιξαν ενεργό ρόλο στον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους «αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στην προσφορά τους. Είναι επίσης μια υπενθύμιση πως στις κρισιμότερες στιγμές της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους βρήκε πολύτιμους συμπαραστάτες στο εξωτερικό. Είναι όμως πολύ περισσότερο μια υπόμνηση για το μέλλον» κατέληξε ο γ.γ της ΕΜΣ δρ.Ιστορίας κ Βασ Πάππας.
ΣΤΙς ΦΩΤΟ:
-Η ΚΑΘΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ ΘΩΡΗΚΤΟΥ “Γ.ΑΒΕΡΩΦ” ΤΟ 1910, ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΣΤΟΥς ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ.
-ΑΓΝΩΣΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ -ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.