Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα παραμείνει στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου η έκθεση του Ηλία Κοντοζαμάνη «ο Βυζαντινός Κόσμος».
Πρόκειται για μια έκθεση που όπως λέει ο ίδιος ο δημιουργός απαθανατίζει με τον χρωστήρα αυτοκράτορες και αυτοκρατόρισσες, άρχοντες και πριγκίπισσες, στρατηλάτες φιλόσοφοι και πατριάρχες, επιστήμονες , ιστορικοί, γιατροί, αλλά και ψαράδες, βαρκάρηδες ,χαλκοπράττες»,
«Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης απαθανάτισε μια εποχή η οποία παραμένει ζωντανή στη μνήμη του χριστιανικού κόσμου και ειδικότερα του ορθόδοξου κόσμου των Ελλήνων και των Σλάβων. Αξίζουν συγχαρητήρια για τρόπο με τον οποίο το μυαλό τα χέρια σας και η φαντασία σας αποτύπωσε την ανθρώπινη ιστορία με θεϊκό τρόπο . Δώσατε ζωή σ τα καβαφικά πρόσωπα της Άννας Δαλασσινής, της Άννας Κομνηνής και του Ιουλιανού που τόσο πολύ βασανίστηκε στη ζωή του». Με τα λόγια αυτά ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος, εγκαινίασε στις 5 Φεβρουρίου στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, την έκθεση που αποτέλεσε κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός για την ελληνική και κυπριακή παροικία.
Το παρόν στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Δημήτρης Καραμήτρος-Τζιράς καθώς και μέλη της ελληνικής και κυπριακής παροικίας.

Από τη Σύρο μέχρι το Πατριαρχείο

Η ατομική έκθεση του ζωγράφου Ηλία Κοντοζαμάνη με τίτλο «Ο Βυζαντινός Κόσμος» ξεκίνησε από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη, μεταφέρθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο στην Αθήνα, αλλά και στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, στη Σύρο, την Καβάλα στην οικεία Μοχάμετ Άλι, και τώρα στο Λονδίνο.Όπως ο ίδιος ο καλλιτέχνης λέει «στα έργα παρουσιάζεται η προσωπική ζωγραφική προσέγγιση ενός ιστορικού αφηγήματος μιας χιλιόχρονης αυτοκρατορίας, της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στους πίνακες που εκτίθενται ζωντανεύουν με δάνεια πραγματικά πρόσωπα, ιστορικές προσωπικότητες των χρόνων του Βυζαντίου…»
Ποιος είναι ο Ηλίας Κοντοζαμάνης
Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης γεννήθηκε στην Καλαμάτα κι έχει καταγωγή από τον Πελεκάνο (Πέλκα) του νομού Κοζάνης.
Πήρε πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών κι ακολούθησε τον δικαστικό κλάδο.
Σήμερα είναι Διευθυντής Επιμόρφωσης στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.
Με τη ζωγραφική ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία ερασιτεχνική. Από το 1981 άρχισε να ζωγραφίζει αγιογραφίες και πορτρέτα του φαγιούμ χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.