Είναι τρεις από τους γνωστότερους δρόμους της Τούμπας. Παρά την μεγάλη κίνηση, το καυσαέριο, θόρυβο και την αιθαλομίχλη διαθέτουν στοιχεία που τους κάνουν διαφορετικούς και μοναδικούς κι ας μην το αντιλαμβανόμαστε οι περισσότεροι .Αυτή όμως την εποχή στέλνουν μήνυμα και μας το υπενθυμίζουν:

Η οδός Γρηγ Λαμπράκη (πρώην Κονίτσης) ο κεντρικός δρόμος της Άνω Τούμπας θα μπορούσε να ονομαζεται και ο “Δρόμος με της Φλαμουριές”. Διαθέτει τις περισσότερες φλαμουριές από οποιοδήποτε άλλο δρόμο της Θεσσαλονίκης ή και της Ελλάδας. Ο αριθμός τους και από τις δύο πλευρές, από το ύψος της Αγίας Βαρβάρας μέχρι το ύψος της Περαιβού, ξεπερνάει τις 220. Οταν σε λίγες μέρες ανθίσουν το άρωμα τους ακόμα και στο υψηλότερο σημείο της κυκλοφοριακής αιχμής είναι κυρίαρχο.

Η οδός Ναυπλίου (περιοχή Κληματαριάς,Κ.Τούμπα) είναι «Ο Δρόμος με τις Ακακίες». Σε μήκος 300 μέτρων υπάρχουν 80 ακακίες και το γλυκό μεθυστικό άρωμά τους είναι απολαυστικό για όποιον την διασχίζει.

Ογδόντα πλατάνια (τα περισσότερα σε ύψος που ξεπερνάει τα 15 μέτρα) υπάρχουν κι εκατέρωθεν της οδού Διογένους (στη δυτική πλευρά του γηπέδου του ΠΑΟΚ). Η υγρασία στην περιοχή προερχόμενη από το (παλιό) ρέμα δίνει την απάντηση στην διατήρηση τόσων πολλών πλατανιών, αφού ως γνωστόν «ο πλάτανος θέλει νερό». Αναμφίβολα είναι κι ο πιο δροσερός δρόμος της Τούμπας .Εχει υπολογιστεί ότι ένα μεγάλο δέντρο όπως το πλατάνι εκπέμπει δροσιά ίση με 9.000 BTU και η Διογένους με 80 πλατάνια είναι φυσικό «αιρ κοντίσιον» της Τούμπας!
Την επόμενη φορά που θα τους διασχίσετε προσέξτε τους.
(πηγή: politestoumpas.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.