Γιατί δεν γεμίζει η (άγονη) Ελλάδα με φωτοβολταϊκά? Φαντάζομαι το ερώτημα αυτό κάποια στιγμή πέρασε και από το δικό σας μυαλό όταν μάλιστα βλέπετε χώρες όπως πχ η Γερμανία με λιγότερες ημέρες ήλιο το χρόνο να έχουν καλύψει γόνιμες και μη εκτάσεις τους με φωτοβολταϊκά πάνελ που παράγουν τόση ενέργεια όση όλα τα ατμοηλεκτρικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της Ελλάδας
Αυτό το ερώτημα απηύθυνα και σ έναν Έλληνα επιστήμονα που εξειδικεύεται στους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος με την επισήμανση ότι έχουμε δεκάδες βουνοπλαγιές που ούτε …χορταράκι δεν φυτρώνει και εκατοντάδες μικρά και μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα θα μπορούσαν να παράγουν καθαρή ενέργεια .Η απάντηση του ήταν …τρίπτυχη.
Πρώτον απάντησε δεν υπάρχει πολιτική βούληση,ένα σχέδιο ανάπτυξης στην καθαρή ενέργεια, πολιτική απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη,πετρέλαιο φυσικό αέριο κα).Το μόνο που είχε γίνει προς αυτόν τον τομέα ήταν πριν από μερικά χρόνια(πέντε)η εξαγγελία Παπανδρέου για την δημιουργία ενός τεράστιους ηλιακού πάρκου στην Κοζάνη κάτι που γρήγορα-πολύ γρήγορα απαξιώθηκε , παραπέμφθηκε και ξεχάστηκε…
Δεύτερον, η χώρα και οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων κάνουν “παιχνίδι” με την ενέργεια τόσο με τους συσχετισμούς και τις συμμαχίες με “κονσόρτσιουμ” πετρελαιοπαραγωγικών χωρών όσο και με την αγορά (φθηνού?) ηλεκτρικού ρεύματος από γειτονικές βαλκανικές χώρες.
Τρίτον η έλλειψη εγχώριας τεχνογνωσίας-παραγωγής που θα μείωνε το κόστος εγκατάστασης αλλά και ο …φόβος της εκτεταμένης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών που θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του υφιστάμενου συστήματος ελέγχου ενέργειας από την ΔΕΗ αλλά και τους εγχώριους κεφαλαιοκράτες που επένδυσαν τελευταία στον τομέα της ενέργειας.
Προφανώς υπάρχουν κι άλλοι λόγοι. Για παράδειγμα η χώρα έχασε έδαφος στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων όταν κάποιες ομάδες οικολογούντων και δήθεν ευαισθητοποιημένων ορνιθολόγων αντέδρασαν και ήγειραν θέμα ότι οι ανεμογεννήτριες στα νησιά ή στα βουνά τρομάζουν τα πουλιά και τα αυγά βγαίνουν….κλούβια!
Όπως και να χει η Ελλάδα δεν έχει δημιουργήσει ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και άλλων συστημάτων καθαρών κι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας .Μάλιστα “φρενάρισε” την περαιτέρω εγκατάστασή τους οταν μείωσε στην αρχή της κρίσης την τιμή αγοράς από την σημερινή ΔΕΔΔΗΕ της κιλοβατώρας που προερχόταν από τα φωτοβολταϊκά σε βάρος κυρίως των αγροτών και μικροεπενδυτών που είχαν δημιουργήσει τέτοια πάρκα.
Ωστόσο 15, 4 δισεκατομμύρια δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών και τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως επιδότηση των ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή τα τελευταία 15 χρόνια μέσα από 10 άμεσους και έμμεσους μηχανισμούς.(http://www.wwf.gr/news/2172-epidotiseis-sta-orykta-kaysima-xamena-disekatommyria-me-kostos-gia-to-perivallon-kai-ton-katanaloti)
Ψιλά γράμματα θα μου πείτε….Ποιος τα προσέχει?
Στην Γερμανία πάντως Ξεπέρασαν τις 100 χιλιάδες τα εγκατεστημένα συστήματα μόνο των οικιακών φωτοβολταϊκών με μπαταρία και αναμένεται να περάσουν τις 200 χιλιάδες σε 2 χρόνια. Ένας στους δύο που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό στη στέγη, εγκαθιστά πλέον και σύστημα μπαταρίας.
Στην Ισπανία συμφωνία κυβέρνησης-εργαζομένων προχωρά το κλείσιμο των περισσότερων ανθρακωρυχείων της χώρας μέσα στο 2018, με παράλληλο πρόγραμμα 250 εκατομμυρίων για πρόωρη συνταξιοδότηση, επανακατάρτιση και οικολογική αποκατάσταση περιοχών.
Στις ΗΠΑ το 12μηνο Ιουνίου 2017-Ιουνίου 2018 έκλεισαν μονάδες κάρβουνου ισχύος 16GW ενώ άλλα 9GW θα αποσυρθούν μέχρι το Δεκέμβριο.
Η Δανία θα απαγορεύσει την πώληση αυτοκινήτων με μηχανή εσωτερικής καύσης το 2030, οπότε και ελπίζει τα ηλεκτροκίνητα που θα κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους να έχουν φτάσει το 1 εκατομμύριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.