Η ιδέα γεννήθηκε σε μια δράση της Μητροπολητικής Ενότητας Θεσσαλονίκης όταν οι υπηρεσίες της ,με εθελοντές και την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου στον οργανωτικό ρόλο ανέλαβαν να καθαρίσουν την Περιφερειακλή οδό και τις εισόδους της πόλης από τα ογκώδη αντικείμενα ….ελληνικής ομορφιάς, τα μπάζα και τα σκουπίδια. Κατά την διάρκεια της “εκκαθαριστικής” επιχείρησης τέθηκε το ερώτημα πως θα μπορούσε να ενισχυθεί η πυροπροστασία του δάσους από τον ορατό κίνδυνο ακούσιων εμπρησμών που θα μπορούσαν να προέλθουν από την Περιφερειακή Οδό και τους κάθετους άξονες που συνδέουν το δάσος με το πολεοδομικό συγκρότημα.
Οπως έκανε γνωστό η κα Πατουλίδου ,2000 φυτά τα οποία θεωτούνται βραδυφλεγή στην μετάδοση της πυρκαγιάς θα φυτευτούν το προσεχές διάστημα το δάσος του Σέιχ Σου, σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί η περιοχή από το ενδεχόμενο καταστροφικής πυρκαγιάς. Η πρωτοβουλία είπε η κα Πατουλίδου υλοποιείται σε συνεργασία με την Πυροσβεστική.Είχε ξεκινήσει το περασμένο Φθινόπωρο αλλά διεκόπη.Η ίδια πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία έχει όντως αφετηρία την άσκηση που έγινε την περασμένη χρονιά στο Σέιχ Σου και την απομάκρυνση των 5000 τόνων ογκωδών αντικειμένων που εγκυμονούσαν κινδύνους για την εκδήλωση αστικής, χορτολιβαδικής και δασικής πυρκαγιάς.

“Ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τις φυτεύσεις των βραδυφλεγών φυτών από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο δεν ευνόησαν το εγχείρημα οι καιρικές συνθήκες. Τώρα που ο καιρός παρουσιάζει βελτίωση, προγραμματίζουμε να ξεκινήσουμε τις νέες φυτεύσεις στις 17 Μαρτίου” είπε χαρακτηριστικά η κ. Πατουλίδου. Η ίδια διευκρίνισε ότι μετά από συνεννόηση με την πυροσβεστική υπηρεσία και το δασαρχείο, αποφασίστηκε να φυτευτούν ακακίες, δενδρολίβανο και δάφνες σε τρία συγκεκριμένα σημεία. Ένας από αυτά είναι και η περιοχή κοντά στο παιδικό χωριό στο Φίλυρο.Ας σημειωθεί ότι οι ακακίες είναι ένα από τα φυτά με την μεγαλύτερη δέσμευση σκόνης από την ατμόσφαιρα και για την Θεσσαλονίκη ειδικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πλέον χρήσιμο είδος λογω της υψηλής συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων που παρατηρούνται στο πολεοδομικό της συγκρότημα

Στην όλη προσπάθεια που ξεκίνησε η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολητικής Ενότητας Θεσσαλονίκης θα συμμετέχουν 200 εθελοντές.Οι δενδροφυτεύσεις θα γίνουν ημέρα Κυριακή ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός αυτοκινήτων στην περιοχή και πάντα σε συνεννόηση με την Τροχαία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ(Θεσσαλονίκη)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.