“Μάθαμε και να φτιάχνουμε και να πίνουμε καλό κρασί….Η απόλαυσή του είναι ισότιμη στον άνδρα και στην γυναίκα…” λέει στο vardarispost ο γνωστότερος οινοποιός της Ελλάδας. “Το ελληνικό κρασί πάει καλά… Και θα πάει ακόμη καλύτερα το στο μέλλον” υποστηρίζει. Οι Έλληνες έμαθαν να ξεχωρίζουν και να πίνουν το καλό ελληνικό κρασί. Κοντολογίς έχουμε αποκτήσει- σε σημαντικό βαθμό -την “κουλτούρα” του καλού κρασιού. 

O “κυρ-Γιάννης”,ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε μια σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε στο Vardarispost δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού κρασιού. Ως γνώστης του αντικειμένου κι ένας από τους κορυφαίους οινοποιούς της χώρας που έχουν αφήσει δυνατά το αποτύπωμά τους στο χώρο του κρασιού, δηλώνει ότι «τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και στην παλαίωση κρασιών, μπορούμε πλέον να λέμε ότι κάνουμε κρασιά παλαίωσης, πολλά απ τα οποία είναι πράγματι εκπληκτικά».

Vardarispost : Πως εξηγείς το γεγονός ότι έχουμε νέους και μάλιστα πολλές γυναίκες που πίνουν κρασί?

-Όλο αυτό ανάγεται στην απελευθέρωση της γυναίκας στην Ελλάδα. Η γυναίκα είναι ισότιμη πια με τον άνδρα. Με την ίδια λογική που πίνει ένας νέος άνδρας, πίνει και μια νέα γυναίκα.

Vardarispost : Εγκαταλείπουμε δηλαδή ως Έλληνες, το ουίσκι και τα άλλα σκληρά ποτά?

-Έχει τελειώσει αυτό. Εδώ και δέκα χρόνια. Υπάρχουν μάλιστα επώνυμα καταστήματα που σερβίρουν επώνυμο κρασί. Αφήνουν πίσω τους και το χύμα. Δεν έχουμε βεβαίως τελειώσει εντελώς με το χύμα ,αλλά στα περισσότερα καταστήματα βλέπουμε να υπάρχει πλέον επιλογή.

Vardarispost : Οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας μας έχουν μάθει να πίνουμε κρασί…

Mας έχουν δώσει ένα καλό αποτέλεσμα. Μαθαίνει ο κόσμος το κρασί που του αρέσει. Μαθαίνει επίσης το γιατί του αρέσει και ξεχωρίζει πλέον το κρασί του. Μπορεί και διακρίνει γιατί του αρέσει ένα κρασί από την Πελοπόννησο, τι του αρέσει σ ένα κρασί από την Μακεδονία .Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τα κρασιά όλα είναι καλά. Εκείνο που τα διαφοροποιεί είναι η προέλευση. Κάθε τόπος έχει διαφορές .Μπορείς να πιείς ένα «ξινόμαυρο» από την Νάουσα, ένα από το Αμύνταιο κι ένα από την Αταλάντη. Είναι τρία διαφορετικά!

Vardarispost: Έχουμε αξιοποιήσει- αυτό που ρωτάγαμε παλιά-τις ελληνικές ποικιλίες?

-Έχουμε μπει σε μια σειρά. Το στρατηγικό σχέδιο προβλέπει τέσσερις βασικές ποικιλίες. Το «ξινόμαυρο» και το «αγιωργίτικο» από τα κόκκινα, το «ασύρτικο» και το «μοσχοφίλερο» από τα άσπρα. Αυτά είναι που αντιπροσωπεύουν τον ελληνικό αμπελώνα. Από κει και πέρα χωράνε όλα τα άλλα. Αλλά για να μην έχουμε …ανακάτεμα μένουμε σ αυτά. Υπάρχει μια ποικιλία πχ το «μαυροτράγανο» που για την ώρα καλλιεργείται μόνο στην Σαντορίνη. Μπορεί να έχουμε και 200-300 χιλιάδες (φιάλες? ) σ όλη την Ελλάδα. Δεν έχει νόημα να παλέψουμε πάνω σ αυτό. Τουλάχιστον τώρα… Ανοίγουμε ,τώρα ,το δρόμο για τις τέσσερις βασικές ποικιλίες κι από κει και πέρα βλέπουμε. Ξανασχεδιάζουμε…

Vardarispost : κυρ Γιάννη, είσαι αισιόδοξος για το ελληνικό κρασί?

-Πολύ…πολύ. Έχουμε καλό υλικό. Έχουμε πολύ καλό υλικό και κυρίως ανθρώπινο υλικό. Και οι οινολόγοι και οι «μαρκετίστες» είναι πρώτης γραμμής και νέα παιδιά.

Vardarispost: Έχει προχωρήσει η …επιστήμη του κρασιού?

-Ναι .Έχουμε πλέον τμήματα οινολογίας και στην Θεσσαλονίκη και στο Αιγάλεω και στην Αθήνα .Έχει σχολή στην Δράμα και οι νέοι που ασχολούνται με το κρασί πάνε και σε δεύτερες σπουδές έξω».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.