Πέταξε 225 χιλιόμετρα σε 4 ώρες από την Γερμανία στη Βρετανία και “νίκησε” γεράκια και γλάρους ταξιδεύοντας νύχτα όπως οι πιλότοι βομβαρδιστικών του Β Παγκοσμίου Πολέμου που απέφευγαν τα αντιαεροπορικά και τις αερομαχίες.

Οι επιστήμονες είχαν τοποθετήσει στον μικρό κοκκινολαίμη βάρους μόλις 19 γραμμαρίων ένα υπερσύγχρονο τσιπάκι 3 γραμμαρίων και τον παρακολουθούσαν προκειμένου να καταγράψουν την μετανάστευση τους είδους. Με έκπληξη όμως διαπίστωσαν ότι το μικρόσωμο πουλί δεν είναι απ τα συνήθη μεταναστευτικά είδη. Η τακτική του θύμισε στους ειδικούς την τακτική των πιλότων στα βομβαρδιστικά που πετούσαν νύχτα για να μην τα εντοπίσει ο εχθρός ενώ διαπίστωσαν ότι ο κοκκινολαίμης που επέλεξαν να παρατηρήσουν δεν πτοήθηκε από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους εχθρούς-θηρευτές του.

Ο ατρόμητος …μικρούλης διέσχισε όλη την Βόρεια Θάλασσα πετώντας νύχτα πάνω από τα κύματα και με τα μικρά του φτερά νίκησε τους ανέμους και το κρύο για να φτάσει σώος κι αβλαβής στο Σαφλοκ της Αγγλίας.

Μέχρι σήμερα μόνο τα μεγαλύτερα πουλιά είχαν καταγραφεί ενώ μετακινούνταν, καθώς για τα μικρότερα δεν υπήρχαν διαθέσιμα τσιπ. Τα τσιπ, να σημειώσουμε, πρέπει να μη ζυγίζουν περισσότερο από το 3% του βάρους του πουλιού, έτσι ώστε η συμπεριφορά του να μη μεταβάλλεται. 

Αλλά τώρα, αυτοί οι μικρούτσικοι ραδιοπομποί θα επιστρέψουν στους ερευνητές να παρακολουθήσουν τις κινήσεις και των μικρότερων πτηνών. 

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να σχεδιάσουν τρόπους προστασίας των πτηνών από τις απειλές που αντιμετωπίζουν στο ταξίδι τους. 

Ο συγκεκριμένος κοκκινολαίμης ήταν παγιδευμένος το καλοκαίρι στο αρχιπέλαγος του Heligoland, 29 μίλια μακριά από τη βόρεια ακτή της Γερμανίας. Όταν το πουλί αποφάσισε ότι ήταν σωστός ο χρόνος για να μεταναστεύσει εβδομάδες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 21 Οκτωβρίου, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πτήση του. Αναχώρησε από το Heligoland για τη νότια ακτή του Άμστερνταμ της Ολλανδίας, πριν επιχειρήσει τη διέλευση της Βόρειας Θάλασσας, στις 8μ.μ., φτάνοντας στο Felixstowe, Suffolk, ώρες αργότερα, γύρω στα μεσάνυχτα.

Το ταξίδι του ολοκληρώθηκε στο Observatory Bird του Landguard στο Suffolk, εκεί όπου θα περάσει τον χειμώνα του. Το τσιπ έχει σχεδιαστεί να πέσει μετά από τρεις μήνες. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.