• Τα ελαστικά είναι βασικό μέρος της ασφάλειας ενός οχήματος. Όσο καλή και να είναι η παθητική και η ενεργητική ασφάλεια του κάθε αυτοκινήτου, δεν μπορεί να αποτρέψει ένα ατύχημα όταν τα ελαστικά δεν εξασφαλίζουν την σωστή πρόσφυση με το έδαφος.

 Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε πολλές περιπτώσεις ατυχημάτων που οδηγοί έχουν παραβιάσει “STOP”,  τα δικαστήρια επιρρίπτουν μέρος της ευθύνης και στον οδηγό που είχε προτεραιότητα αν τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση βάσει όσων προβλέπει ο νόμος.

Τι σημαίνουν τα νούμερα στο πλάι

πχ 195/55 R 14 87 V:

  • To 195 δείχνει το πάχος του ελαστικού σε χιλιοστά
  • Το 55 είναι ο λόγος του προφίλ του ελαστικού προς το πλάτος του πέλματος 
  • το R αφορά τον τρόπο κατασκευής του σκελετού
  • Το 14 είναι η εσωτερική διάμετρος – δηλαδή η ζάντα – σε ίντσες 
  • Το V είναι ένας δείκτης ταχύτητας που αντιστοιχεί στη μέγιστη ταχύτητα του ελαστικού

Πέρα από αυτό όσο πιο πολύ τα χρησιμοποιείς και όσο πιο κακή χρήση κάνει ο οδηγός – πχ οδήγηση σε κακοτράχαλους δρόμους ή το όχημα να έχει συνεχώς μεγάλο βάρος- σίγουρα μπορεί να οδηγήσει στο να φθαρούν πιο σύντομα. Τα φθαρμένα ελαστικά δεν μπορούν να αποβάλλουν το νερό από το δρόμο ή να φρενάρουν το όχημα στον προβλεπόμενο χρόνο.

Κάθε λάστιχο έχει λοιπόν έναν τετραψήφιο αριθμό. Τα δύο πρώτα ψηφία είναι η εβδομάδα και τα δύο τελευταία το έτος.

πχ ο αριθμός 2809 σημαίνει ότι το ελαστικό σου κατασκευάστηκε την 28η εβδομάδα του 2009.

Τι κάνει ο σωστός οδηγός;

Συνήθως στην πόρτα του οδηγού και μέσα στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου αναγράφεται η πίεση που πρέπει να έχει το ελαστικό.

Σε ατυχήματα με μεγάλες ταχύτητες έχει αποδειχθεί ότι η λάθος πίεση στα ελαστικά μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη του ελαστικού και απώλεια του ελέγχου του αυτοκινήτου. Καλό είναι λοιπόν να τσεκάρεις την πίεση των ελαστικών σου μία φορά το μήνα και να τσεκάρεις για τυχόν εξογκώματα ή σκισίματα.

Σήμερα σε πολλά νέα μοντέλα οχημάτων υπάρχει ηλεκτρονική ένδειξη για τα ελαστικά και την πίεση τους. Και αυτό είναι πολύ θετικό για τους οδηγούς που δεν είναι και πολύ τακτικοί όσον αφορά τον έλεγχο των ελαστικών τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.