Ένα «Ολοκληρωμένο Πλάνο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή» έχει αναλάβει να εκπονήσει για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Πρόκειται για μια μελέτη που επεξεργάζεται και προσαρμόζει όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά στοιχεία και κατόπιν αξιολογεί όλα τα πιθανά σενάρια επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. «Πρόκειται για ένα πλάνο που ανατέθηκε από την Περιφέρεια, προκειμένου να προστατευθεί η κοινωνία και η οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας από τις πιθανές επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής εξηγεί ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής ENVELAB καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

“Υλοποιούμε, προσθέτει, μια σειρά από σενάρια και υπολογίζουμε ποιες είναι οι κοινωνικές , οικονομικές επιπτώσεις και οι πιέσεις που θα δεχθεί η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας από την κλιματική αλλαγή, έτσι ώστε να είναι έτοιμη θεσμικά η Περιφέρεια να τα αντιμετωπίσει. Έχουμε πλέον τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή. Ό,τι και να κάνουμε δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την πορεία και να επανέλθουμε στην αρχική μας τροχιά, αλλά μπορούμε σίγουρα να μειώσουμε την τάση αύξησης της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία μας , ώστε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο ειδικά για την Ελλάδα, για περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία που βρέχεται από θάλασσα. Είναι προφανές πως η αύξηση της επιφάνειας της θάλασσας θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην ακτογραμμή και σε όλες τις υποδομές και έμμεσα σε πολλαπλές κοινωνικο-οικονομικές διαστάσεις της ζωής στην Κεντρική Μακεδονία. Αυτό ακριβώς αντιμετωπίζει το Πλάνο Προσαρμογής”.

Κλιματική Αλλαγή και Προσφυγικό

Το Πλάνο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή θα ολοκληρωθεί μέσαστο επόμενο διάστημα όπως εξηγούν οι ερευνητές του ENVELAB (Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ) και εκτός από τις περιβαλλοντικές, οικονομικές παραμέτρους εξετάζει και τις επιδράσεις που θα έχει στην κοινωνικό με ιδιαίτερη έμφαση στο προσφυγικό- μεταναστευτικό. Δεκάδες επιστήμονες που μελετούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επισημαίνουν ότι …γεννιέται πλέον μια νέα κατηγορία προσφύγων: ο περιβαλλοντικός πρόσφυγας.Στην προκειμένη περίπτωση όμως εκείνο που εξετάζεται είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους πρόσφυγες-μετανάστες που εξακολουθούν να συρρέουν αδιάκοπα στην Ελλάδα. “Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα λέει ο καθηγητής Σαρηγιάννης, ακόμη και το μεταναστευτικό που αλλάζουν τη σύνθεση του πληθυσμού και την ευαλωσιμότητά του. Προφανώς οι πρόσφυγες είναι πιο ευάλωτοι αυτή την περίοδο και πιο εκτεθειμένοι απ ότι εμείς στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Είναι μια παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη στο πλάνο προσαρμογής”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.